Cikkek listázása

Felvidék

Az ötágú síp egyként szól

Szerző: Herdics György

A felvidéki magyarok nagy örömmel csatlakoztak az MKPK által meghirdetett nemzeti imaévhez. Tudatában vagyunk annak, hogy az imaév az egész nemzet lelki felemelkedését szolgálja, nem csupán az anyaországi magyarokét. Az ima átível a határok felett. Az „ötágú síp” az imában is egyként szól… Bátorító volt együtt ünnepelni a nemzeti imaév felvidéki megnyitóját a szentantali kegytemplomban, ahova a Pozsony-nagyszombati Főegyházmegye sok egyházközségéből érkeztek zarándokok, hogy együtt imádkozzanak nemzetünk lelki megújulásáért. Orosch János segédpüspök megelégedettségének adott hangot a zsúfolásig megtelt templomot látván: „Ha ennyi imádkozó ember gyűlik össze, az Úr biztosan ránk tekint” – mondta. A megnyitón többek között megjelent a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Csáky Pál is, aki – elmondása szerint – fontosnak tartja a felvidéki magyarok lelki megújhodását, ezért vett részt az imaév megnyitóján. Csak hatalmi eszközökkel nem lehet egy társadalmat megújítani, szükség van új lelkesedésre, megújulásra – mondta.A megnyitót az elmúlt időszakban sok esemény követte. Minden alkalmat kihasználunk arra, hogy a nemzeti imaév „vérünkké váljon”. Szinte minden rendezvényünket áthatja az imaév gondolata.

Katolikus hetilapunkban, a Reményben folyamatosan jelennek meg tudósítások mind az anyaországi, mind a határon túli rendezvényekről. A Glória Kiadó egy imafüzet kiadását tervezi az imaév kapcsán.

Imadélutánjainkon, ahol magyar papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk, szintén kidomborodik az imaév szándéka: már az első idei imadélutánon, Ipolyságon, még a nemzeti imaév „hivatalos” megnyitása előtt elimádkoztuk az imaévi felajánló imát. A Remény által szervezett galántai kiállítás Simon Veronika festő műveiből szintén ennek jegyében történt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>