Cikkek listázása

A gyerekek misszionáriusnője

Szerző: Suhajda Lajos SVD

A nagyböjt cselekedetekben gazdag időszak. Az Úr Jézus 40 napot töltött a pusztában nyilvános működése előtt. Mi is hasonlóan készüljünk feltámadása ünneplésére, keresztény életünk mindennapjaira.

A böjt nemcsak koplalást, a test sanyargatását jelenti. Az ószövetségi Szentírás szerint a böjtben „a lélek meghajlik”, az ember megalázkodik Isten előtt, ez ad súlyt kérő imánknak. Izajás próféta könyvéből megtudjuk, hogyan vélekedik Isten a böjtről: „Tudjátok, milyen a böjt, amelyet én kedvelek? Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga köteleit. Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát. Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől” (Iz 58,6–7). Azaz tudatosan és tevékenyen gyakoroljuk a felebaráti szeretetet. Legyünk jók mindenkihez, bocsássunk meg mindenkinek, ápoljuk a jó viszonyt mindenkivel. Próbáljuk meg az idén!

Hogyan teszi ezt Miss Bea Jamaicán?

Ha valaki Miss Beát akarja meglátogatni, annak a szeméttelepen kell áthaladnia. Más út nem vezet deszkakunyhójához, a Bamboo River-i peremvárosba. Hetente legalább egyszer arra döcög a verbiták dzsipje műanyaghulladékon, papírhegyeken át, rozsdás hűtőszekrények mellett és bűzlő ételmaradékok között. Egy apa a fiával a szemétben turkál, egy szürke koca húshulladékot fal. Jamaica délkeleti részén, a külváros szeméttelepén túl élnek a szegények legszegényebbjei. Még egy kis veteményeskertjük sincs, ahol főzelékfélét termelhetnének. Deszkából és hullámbádogból összetákolt kunyhóik semmilyen biztonságot nem nyújtanak a minden évben végigszáguldó hurrikánok ellen.

Az utak tiszták. A kapuk rikító színekben pompáznak. Bea asszony rozoga házikójából énekszó hallatszik. „Egész nap vidáman énekel” – mondja róla Vinh, a vietnami verbita szeminarista. Belép hozzá és köszönti. Bea asszony támlás székében ül összekuporodva, és természetesnek tartja, hogy énekel: „Igazán boldognak érzem magam. Mindenem megvan. Van házam, kedves emberek vesznek körül, akik gondoskodnak rólam. És van Jézusom. Más nem is kell!”

A teljes cikk >>>

Rovat további cikkei:

Kapcsolódó cikkeink:

Erősebb, mint a halál

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>