Cikkek listázása

2007: Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója

Istennel egyesült élete imádság volt

Szerző: Prokopp Mária

Fotó: Szentandrási-Szabó Zoltán

Hazánkban is Szent Erzsébet-évet hirdetett a Magyar Katolikus Püspöki Kar, amely 2006. november 19-én, Szent Erzsébet ünnepén kezdődik és 2007. november 19-én zárul. Az ünnepségek szervezője a Sárospataki Szent Erzsébet Történelmi Társaság, amely néhány éve minden év pünkösdjén megrendezi a kétnapos nemzetközi Szent Erzsébet ünnepséget a helyi Rákóczi Ferenc Múzeummal közösen. Itt az ünnepi szentmisén kívül többek között korabeli kosztümös felvonulás keretében jelenítik meg Szent Erzsébet életének főbb eseményeit. Idén pünkösdkor, június 4-én és 5-én már a 800 éves jubileum fénye fogja áthatni a rendezvényeket.

Vándorkiállítás a Szent Erzsébet-templomokban

Hazánkban számos templomban fontos helyet foglal el Szent Erzsébetünk ábrázolása. Az ő védnöksége alatt működik a legtöbb karitász szervezet. Az országos jubileumi ünnepségek sorában lesz egy vándorkiállítás, amely a Kárpát-medence Szent Erzsébet-templomait látogatná végig az év folyamán, és amely képekben bemutatja az egyes országok, vagyis a nagyvilág 800 éves, folyamatos tiszteletét.

Erzsébetünk, a szerelmes feleség, aki 21 évesen özvegy lett, aki a harmadik gyermekének már a férje halála után adott életet, aki fiatal özvegyi éveit a szegények és a betegek szolgálatára szentelte, jóllehet korának egyik leggazdagabb, leghatalmasabb uralkodójának, a magyar királynak volt a gyermeke, és aki már 24 évesen befejezte földi pályafutását, nagy példakép minden kor embere számára! Szent Ferenc fiatalabb kortársa és lelki rokona, aki nemcsak boldogan segíti az első ferences szerzetesek működését Türingia és Hessen tartományok területén, hanem férje halála után szíve lángoló istenszeretetével összegyűjti a rászorulókat, a kivetetteket, a testi-lelki nyomorultakat, és hősies módon ápolja őket. Krisztust látja minden emberben, őt szolgálja, szereti az elesettekben. A bűnösökért szigorúan vezekel, hogy kiengesztelje Istent. És szüntelenül imádkozik, ahogy Jézus kéri tőlünk, mindnyájunktól. Egész Istennel egyesült élete imádság! Ferences szerzetesi fogadalmat tesz a teljes szegénységre, tisztaságra és engedelmességre. Ő mindmáig a világban élő Szent Ferencet követőknek, vagyis a ferences világi rendnek égi pártfogója.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>