Cikkek listázása

Nyári lelkigyakorlatok Pannonhalmán

Egy újjáéledő bencés hagyomány

Szerző: Fehérváry Jákó OSB

A bencés kolostorok mindennapjaihoz elválaszthatatlanul tartozik hozzá a látogatók jövés-menése. Pannonhalmán, Szent Márton monostorában is sok vendég fordul meg, különösen nyáron, amikor a diákotthon üresen álló épületei szinte kínálkoznak az idejövő csoportok számára – osztálytalálkozók, lelkigyakorlatok, kurzusok, táborok érik egymást a nagy vakáció hónapjaiban.
Tavaly határozta el szerzetesközösségünk, hogy vendégbarátságát az eddig működő alkalmak mellett lelkigyakorlatok formájában is felkínálja: ezeket bencés szerzetesek vezetik, s lehetőséget biztosítanak a közösség mindennapi ritmusába való bekapcsolódásra.
A Pannonhalmi Főapátság ezzel egy a hetvenes-nyolcvanas évekre visszanyúló hagyományát újítja fel, igaz, más keretek között. Akkor nyaranta főleg az egyházmegyés papság számára biztosított az apátság keretet papi lelkigyakorlatok tartására, illetve olyan teológiai továbbképzéseket is szerveztek, amelyeken egyházmegyés papok és bencés szerzetesek közösen vettek részt, s amelyek előadói között is több bencés szerzetes volt. Az akkoriban hiánypótlónak számító teológiai napok a rendszerváltás után megszűntek: helyüket az országszerte immár több helyen szabadon szerveződő teológiai fórumok váltották fel.

Közösségünk ugyanakkor minden évben kb. 400 vendéget fogad be a szent háromnap ünneplésére, s ennek során szembesül azzal: sokak számára jelent – néha egész évre szóló – feltöltődést a szerzetesközösség imájába, csendjébe való nagyheti bekapcsolódás.

De más alkalmakkor is újra meg újra szembesülünk azzal, hogy sokan vannak, akik vágynak arra, hogy részesüljenek abból, amit egy monasztikus szerzetesközösség a maga tapasztalatából meg tud osztani, s tegyék mindezt a monostor egyedülálló természeti és épített környezetében, amely az itt élők számára gyakran „csak” a megszokott környezet, munkahely és otthon, de a néhány napra idelátogatóknak mindig maradandó élményt jelent.

Ez indított bennünket arra, hogy idén – immár másodszor – lelkigyakorlatot hirdessünk meg. Hogy mi e lelkigyakorlatok célja? Ennek megválaszolására hívjuk segítségül a bencés regulát.

Szent Benedek szabályzatának 53. fejezetében írja le a vendégek befogadását, amely egy különlegesen szép rítus keretében zajlott:

„Minden érkező vendéget úgy fogadjanak, mint magát Krisztust… mihelyt tehát vendéget jelentenek, szolgálatkész szeretettel siessenek elébe az elöljáró és a testvérek. Először együtt imádkozzanak, és csak azután váltsanak békecsókot… minden érkező vendéget teljes alázatossággal köszöntsenek: meghajtott fővel, vagy egészen arcra borulva imádják benne Krisztust, akit csakugyan be is fogadnak. Ha a fogadás megtörtént, vezessék a vendégeket az imádságra… olvassanak föl a vendég előtt a Szentírásból, hogy épüljön, aztán pedig teljes szeretetszolgálattal legyenek iránta.”

E szöveg mindennél jobban elmondja, mi nem lehet és mi lehet egy bencés lelkigyakorlat indíttatása és célja. Nem születhet például (ki)oktató szándékból, s abból a tudatból, hogy mi esetleg tökéletesebbek lennénk, jobban tudnánk valamit, mint a hozzánk érkezők: hiszen bennük Krisztust tiszteljük, az ő egyedi és mindig új arcát, akinek jövetele számunkra is ajándék.

Bencés lelkigyakorlat születhet tehát a vendég iránti tiszteletből, akinek a béke szolgálatát szeretnénk nyújtani. Akit egy szimbolikus kapun keresztül életünk rejtett tereibe hívunk be, hogy megosszunk vele valamit abból, amit saját életünk közepének tartunk, s ahol Istent hisszük jelenvalónak. Mindenki úgy léphet be ezen a portán, ahogyan van: sem mi, sem Isten jelenléte nem akarja majd másutt utolérni, mint ahol épp tart. Ott, és nem másutt osztjuk meg vele a közös imádságot – a napi zsolozsmán való részvétellel, a Szentírás hívő olvasása ott tart mindnyájunknak tükröt, s a közös asztalt, a csendet is ebben a nem tolakodó, diszkrét megosztásban szeretnénk felkínálni. Nem rendkívüli élményeket, hanem mindennapjaink csendben érő gyümölcseit szeretnénk megosztani egymással, azokét a mindennapokét, amelyeket gyakran mi magunk is kopottasnak, küzdelmesnek élünk meg, de amelyeket – Szent Benedek szavaival – mégis „megistenítő fénybe” öltöztet az imádságban tisztulgató látás.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>