Cikkek listázása

Klinika a leprásokért Flores távoli szigetén

Kezünk munkájából élünk

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Ha valamelyik hónapról elmondhatjuk azt, hogy különösen is munkás hónap, akkor júliusról el kell mondanunk. Hiszen ekkor van az aratás ideje. Eszembe jut az Úr Jézus kijelentése: „Atyám mindmáig munkálkodik, azért én is munkálkodom” (Jn 5,17). Isten létére vállalta a kétkezi munkás életét. A názáretiek megbotránkoztak rajta: „Honnan van ennek a bölcsessége és csodatevő ereje? Nem az ácsnak a fia?… Honnét vette hát mindezeket?” (Mt 13,54.56). Szent Pál is így mert védekezni: „Senki ezüstjét, aranyát vagy ruháját nem kívántam. Jól tudjátok, hogy amire magamnak és társaimnak szükségünk volt, a kezem munkájával szereztem meg” (ApCsel 20,33–34). A korintusiaknak pedig ezt írta: „ingyen hirdettem köztetek az Isten evangéliumát… Amikor meg köztetek tartózkodtam, nem voltam senkinek terhére, akkor sem, ha szükséget szenvedtem… Krisztus igazságára mondom, ezt a dicsőséget Achája tájain sem vehetik el tőlem” (2Kor 11,7.9–10). Hogyan tartják ezt be a missziós nővérek Flores szigetén, Indonéziában?
Dominicuss Hanta ezermester. Villanykészülékeket, órákat javít. Ügyesen fon gyékénytárgyakat. A rutengi műszaki középiskolában végzett. Szép jövő előtt állt, de baleset érte. Deréktől lefelé teljesen megbénult, mozgási lehetőségét a tolószék határozza meg. Jó ideje a nővérek cancari klinikáján dolgozik, Ruteng közelében. (Ezen a vidéken működik a magyar Mészáros Ferenc atya is, akiről már olvashattak lapunkban.) A mester tolószékében ülve fon, és szebbnél szebb iparművészeti tárgyakat készít. Ha valamit javítani kell, munkaasztalához gurul, ott munkatársa rögzíti a kocsiját, aztán nyugodtan dolgozhat. A műszerek, szerszámok karnyújtásnyira vannak. Kis világa akkora, mint karja hossza és ameddig kocsija akadálytalanul elviszi. Ebben a kis világban hasznosnak érzi magát.

Munkatársai közül sokan leprában szenvedtek. Otthon elsorvadtak volna. Itt a klinikán azonban hasznosítani tudják magukat. Virgula nővér 1965-ben kezdte meg a klinika építését kizárólag leprabetegek részére. Addig kórházakban ápolták őket a többi beteggel együtt. Kitartó, nagy áldozatok árán a klinika nemcsak Flores, hanem egész Indonézia legjobb klinikája lett. Sok olyan beteg is itt kezelteti magát, aki más szigetről érkezett. A klinika jó hírére és lehetőségeire sokan felfigyeltek. A közeli Ausztráliából 1994 óta rendszeresen érkeznek orvoscsoportok. A műtéteket ingyen végzik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>