Cikkek listázása

Megpihenni, imádkozni és továbbindulni

Dona nobis pacem

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

A nagyobb külföldi repülőtereken az utazók már megszokhatták, hogy a fényes, csillogó, zajos, rohanó repülőtéri forgatagban egy-egy kápolna található, ahol az ember csendet, nyugalmat találhat, imádkozhat. Mindez jólesik utazás közben, hogy a készülődés, a csomagolás fáradalmai után a zsibongó repülőtéren néhány percre megpihenhetünk. Valljuk meg, sokan tartózkodnak, sőt félnek a repüléstől, ők a kápolnába lépve egy könyörgő vagy hálaadó fohászt is elmondhatnak az út sikeréért.
Most, a nyaralások kezdetén jó tudni, hogy az útra indulók a Ferihegyi repülőtér 2/B terminálján, a harmadik emeleten, hasonlóan a nagy külföldi repülőterekhez, betérhetnek egy kápolnába, hogy pár percig csendben imádkozzanak.
Varjú Imre, aki jelenleg a Budavári Nagyboldogasszony-templom plébánosa Lőrincen, a főplébánián szolgált. Vatikáni javaslatra ő kezdeményezte Magyarországon a repülőtéri lelkészség létrehozását. Eleinte a Ferihegyi repülőtér 1-es termináljának épületében próbálta szolgálni az utazókat. Aztán amikor a 2-es terminál építkezései elkezdődtek, az épületegyüttesbe kápolnát is terveztek. Az alapkőletételnél már a keresztény felekezetek képviselői is jelen voltak. Török Ferenc, Kossuth-díjas építészünk kapta a megbízást, aki a magyar építészeti hagyományokat figyelembe véve, nemzetközileg is elismerten szép, egyszerű, ökumenikus kápolnát tervezett a terminálra, melyet 1998 decemberében adtak át és áldottak meg. Ettől kezdve a történelmi egyházak új szolgálati lehetőséget kaptak, kilépve a templomok falai közül oda, ahol a nyüzsgés, a rohanás, a feszült, energiát emésztő várakozás a leginkább jellemző. Az átadott kápolna berendezése modern, egyszerű. A Dona nobis pacem nevet viseli, vagyis a fohászt: „Adj nekünk békét”.

Az első lépések után mindegyik felekezet megértette, fontos feladata, küldetése van e különös helyzetben lévő kápolnának és az itt szolgáló papoknak, lelkészeknek. A világ minden tájáról érkező, mindenféle nyelvet beszélő utasok térnek be ide, akik néha csak egy pillanatot kívánnak itt eltölteni, máskor viszont az utazás élményei miatt egész eddigi életüket kívánják átgondolni.

Varjú Imre káplánja volt Pestszentlőrincen Czap Zsolt. A repülőtéri lelkészetben is segítette plébánosát, így természetes volt, hogy amikor Varjú Imre Budára került, káplánja folytatta munkáját. Czap Zsolt nemrég plébános lett Szemeretelepen, de a repülőtéri lelkészi szolgálatot továbbra is ellátja Erdő Péter bíboros megbízásából. Rendszeresen jár ki a repülőtérre, misézik, a betérőkkel, ha hozzáfordulnak, beszélget, fogadja az előre bejelentkező zarándokcsoportokat és úti áldást ad nekik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>