Cikkek listázása

Jó emberből jó szakember

Néhány héten belül ismét eljön az iskolaválasztás és a jelentkezés ideje, amikor a szülőknek el kell dönteniük, hogy melyik oktatási intézményt választják gyermeküknek. Természetes igény, hogy az iskola megtanítsa a gyermekeket írni, olvasni, számolni, majd versenyképes tudást adjon az egyre szerteágazóbb tantárgyakban, hogy az iskolai nyelvoktatás során minden tanuló legalább egy idegen nyelvet elsajátítson stb. Ma már ezek a tartalmak egy iskolai kínálatból sem hiányozhatnak, de nem elég csupán a tanulók értelmi képességeit csiszolni, az egész személyiségüket egységesebben, harmonikusabban kell kibontakoztatni, hogy valóban értelmesen, kreatívan és jó célokat választva használják tudásukat. Ezt vállalta fel a pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont is, mely az idén nyitotta meg tizenegyedik tanévét.
""Az intézmény jelenleg 12 évfolyam számára kínál tanulmányi lehetőséget. A szülők dédelgetett reményeivel találkozik az a pedagógiai felismerés, hogy minden emberpalántában rejtőzik egy bizonyos képesség/készségegyüttes, ami csak neki adatott meg, amiben ő a legjobb. Ennek a képességnek a felismerése, tudatosítása és erősítése az általános iskola feladata. Ebben a korban a gyermekeknek nem speciális részismeretekre, hanem egy teherbíró, továbbfejleszthető alapismeret-hálózatra van elsősorban szükségük. Csak ilyen bázisra épülhet a későbbiekben egy igényes specializálódás akár egy választott szakma, akár egy értelmiségi pálya felé.

Gyors ütemben változó világunk sokszor szélsőségesen pluralista környezetében egyre nehezebbé válik a keresztény szülők hivatása, hogy gyermekeiket úgy vezessék be hitük világába, hogy annak egész életre szólóan megtartó, irányt mutató, az életet krisztusivá formáló ereje legyen. Sajnos már a kisiskolások is csak igen kevés időt töltenek családi környezetben, ezért felnőtté nevelésükben egyre nagyobb szerepet játszik az iskola. Köztudott, hogy a keresztény életformát, értékrendet, szemléletmódot, meggyőződést aligha lehet egy-egy hittanórával vagy vasárnapi vallásgyakorlattal kialakítani. Ebben a folyamatban kíván segítséget nyújtani a Szent Mór Iskolaközpont az egyértelműen keresztény értékrenden alapuló légkörével, tanárainak szóbeli és tettekben megnyilvánuló példaadásával, a keresztény kultúra különböző tantárgyakba integrált tartalmaival, a vallási szokások rendszeresen visszatérő élményeivel.

Az iskola egyik szlogenjének is mondható az a kijelentés, mely szerint csak jó emberből lesz jó szakember! Ezt a célt többek között a zene- és a társművészetek intenzív személyiségformáló erejének fölhasználásával kívánják elérni. Ezért a pécsi Szent Mór Iskolaközpontban minden tanuló egyben művészeti iskolás is zenei vagy képzőművészeti szakon.

Igény szerint lehetőség van Kolping rendszerű napközibe járni, amely családias légkörével, kiscsoportos szerkezetével, sokszínű programjával alapvetően eltér a „gyermekmegőrző jellegű” általános gyakorlattól. A tanulást igyekeznek színes, érdekes, képesség-készségfejlesztő feladatokra építeni, mely a gyermek számára is befogadhatóbbá és könnyedebbé teszi a tananyag elsajátítását.

Ez az iskolaközpont hiánypótló segítségnyújtás azoknak a családoknak:

  • akik gyermeküket elkötelezett keresztény életre kívánják nevelni,
  • akik nemcsak az intellektuális értelem kibontakozását, hanem a gazdag érzelmi kultúrát is fontosnak tartják,
  • akik egyetértenek azzal, hogy az általános iskola elsődleges feladata a széleskörű, megbízható alapismeretek, alapműveltség adása,
  • akik szeretnék, hogy a család és az iskola között megvalósuló dialógus során valóban nevelőtársakká váljanak.
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>