Cikkek listázása

Beszélgetés Hardy F. Gáborral a Szülői Közösségekről

Jó célért: esélyegyenlőségért

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László, Cser István

A rendszerváltás után hazánkban az első megalkotott törvény, az 1990. évi IV. törvény elismeri az egyházak számára a közszolgálati intézmények alapításának és fenntartásának jogát. A törvény engedélyezi, sőt támogatja is az oktatási, kulturális, nevelési, szociális, egészségügyi intézmények egyházak általi létesítésének jogát. Ugyanez a törvény garantálja, hogy ezekre a tevékenységekre az állam a hasonló intézményekkel azonos normatív támogatást biztosít. Mindez nem kiváltságokhoz juttatta az egyházakat, hanem figyelembe vette, hogy az 1948-as államosításkor elvett javak nem állnak az egyházak rendelkezésére, hogy ilyen intézményeket azokból fenntartsanak.

A fent említett törvény tehát szinte késztette az egyházakat, hogy vegyenek vissza, illetve alapítsanak ilyen intézményeket, átvállalva ezzel az államtól bizonyos feladatokat. Sorra indultak hát felekezeti óvodák, iskolák, megalakultak kollégiumok, illetve az egészségügyben is több kórházat, szociális intézményt vettek egyházi kezelésbe. Egy idő után az egységes normatív finanszírozás az összes ilyen intézménynél megváltozott. Egy részüket áthárították az önkormányzatokra, amelyek vagy saját bevételi forrásukból vagy egyéb önkormányzati vagyonból, illetve más állami támogatásokból tartották fenn ezeket az intézményeiket. Az egyházi intézmények mindezeket a támogatásokat nem tudták igénybe venni. Az ebből fakadó vitáknak, problémáknak vetett véget a ­hosszú tárgyalások után megkötött 1997-es szentszéki egyezmény, amelyet aztán követtek a többi egyházzal megkötött megállapodások. Ezekben megnyugtató módon rendezték az egyházi intézmények normatív támogatásának ügyét.

A jelenlegi kormány parlamenti többségét felhasználva ezeknek a megállapodásokban rögzített finanszírozási szabályoknak a felrúgására készült a 2006-os költségvetés tavaly decemberi megvitatásakor. Mint sok olvasónk előtt ismeretes, ekkor a Szülői Közösségek az egyházi iskolák pedagógusait, az odajáró fiatalok szüleit, a hívőket, akik aggódnak a magyarországi felekezeti oktatás ellehetetlenítése miatt, valamint az önként jelentkező diákokat békés demonstrációra hívta december 16-ra a Felvonulási térre, a Regnum-kereszthez. A hatalom próbálta a demokratikus keretek látszólagos betartásával e megmozdulást ellehetetleníteni. Valótlan állítások rajával próbált zavart kelteni, sőt a provokációktól sem riadt vissza. Több sajtóorgánumban megjelent, hogy az egyházi iskolák diákjait kötelezték a „kivonulásra”, aki pedig ennek ellenállt, azt kínkeserves feleltetésnek vetették alá. A demonstráció békésen lezajlott. A résztvevők egy csoportja petíciót vitt az oktatási miniszternek, amelyben a többi közt ez áll:

1.) A 2006. évi egyházi közoktatási kiegészítő normatív támogatás a tervezett 128.970 Ft/tanuló/év helyett legyen akkora, mint az önkormányzati közoktatási intézményeknél volt 2004-ben: 156.399 Ft/tanuló/év.

2.) Az egyenlő munkáért egyenlő bér elve alapján a 2006. évi Költségvetési törvény biztosítsa, hogy az egyházi közoktatási intézményeknél is valamennyi dolgozóra kötelezően alkalmazni kell a közalkalmazotti bérkategóriát.

3.) Az egyházi közoktatási intézmények is kapják meg a bejáró normatívát, amely óvodásoknak, iskolásoknak 15 ezer Ft/gyermek/év, az intézményi társulás óvodájának, általános iskolájának járó normatívát: 45 ezer Ft/tanuló/év; a kistelepüléseken működő egyházi intézmények a 25 ezer, illetőleg a 45 ezer forint kiegészítő normatívát diákonként.

Az egész eseményt a Szülői Közösségek szervezte, melynek elnöke Hardy F. Gábor. Őt kérdeztük a szövetségről, eddigi munkájukról, terveikről.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>