Cikkek listázása

Dienes Valéria (1879–1978)

Aki átélte az „Istenbe merülés” mámorát…

Szerző: Bodnár Zita

Minden történés Isten válasza a te szabad tetteidre. Az emberélet Istennel való párbeszéd, szabad akaratod társalog benne a Végtelennel, szavak a tetteid és az ő történései‘ — vallja a tudományokban és a művészetekben is egyaránt jártas, a zene, a matematika, a filozófia és az orkesztika szerelmese, a magyar egyetemista nők egyik úttörője, Dienes Valéria. Mind filozófiai, mind művészeti munkásságának középpontjában az alkotó, a szabadságában intuíciójára és életlendületére támaszkodó ember állt. Számara a szépség alapvető érték, amelynek szerves részét kell képeznie minden egyes ember életének. A szépség nem pénzbe, hanem munkába kerül, s akik igazán akarják, azoknak az életében láthatóvá is lesz.
""Geiger Valéria Szekszárdon született 1879-ben. Távoli rokonságban állt a Babits családdal, akikkel egy utcában laktak. Gyermekkorában kezdődött, s életüket végigkísérte Babits Mihállyal való szoros barátsága. Szekszárd, Pápa és Győr után Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen folytat matematikai, fizikai, filozófiai és esztétikai tanulmányokat az egyetemista nők egyik úttörőjeként. Eközben a Zeneakadémia zongora szakára jár. 1905-ben doktorál matematikából, filozófiából, esztétikából Párizsban, a Sorbonne-on. Ebben az évben házasodik össze a később világhírű matematikussal, Dienes Pállal, akinek nevét felveszi, s akivel együtt teszik le doktori esküjüket. A Dienes házaspár élénk társadalmi életet élt, aminek köszönhetően számos tudóssal, művésszel, kutatóval kerültek ismeretségbe. Szabó Ervin barátsága révén kerültek közelebb a kor haladó szellemű mozgalmához: a Társadalomtudományi Társasághoz és a Galilei Körhöz.

Dienes Valéria 1909-ben teszi le sikeresen második doktori vizsgáját, s így ő a világon a második nő, akinek munkája a párizsi halhatatlanok elé kerül. Valószínűleg különleges adottságainkak és a szakmai téren elért sikereinek, saját tapasztalatainak köszönhetően kiáll, sőt harcol a nők jogaiért, mondván: a nők véleménye gazdagabbá, színesebbé teheti a világot. Legfontosabbnak a család fenntartását és egybetartását tekinti, de úgy, hogy a nők a társadalomban és a családon kívül is szerepet kaphassanak, s így teljesíthessék ki önmagukat.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>