Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán

Napola –  A Führer elitcsapata (Napola – Elite für den Führer)

A II. világháborús Németországban játszódó tengernyi film után még mindig maradt érintetlen téma: a nemzetiszocialista elitképzés. Az ifjú német rendező, Dennis Gansel nagyapja beszámolói nyomán írta meg filmjét egy 18 éves fiúról, amely 1942 őszén egy ilyen, vidéki várkastélyban berendezett intézetben játszódik. Katonás fegyelem, korlátlannak tűnő karrierlehetőség várja itt a háborús nyomorral küszködő családból kiszakadt fiút, aki fokozatosan felismeri az árnyas sarkokban megbúvó megannyi kegyetlenséget és hazugságot. A Napola fordulatos ifjúsági film, történelmi ismeretterjesztésnek sem utolsó, de mindenekelőtt megrázó lelkiismereti drámaként fejti ki hatását.

A United 93-as (United 93)

A címbeli repülőjárat az a bizonyos gép, amely 2001. szeptember 11-én nem jutott el a terroristák által elképzelt célba, hanem az utasok lázadását követően lezuhant egy mezőn. A Véres vasárnap írországi dokudrámájának alkotója, Paul Greengrass hasonló eszközökkel, kézi kamerával, életszerű jelenetezéssel és nem ismert színészekkel (sőt a légiirányítók közül többen önmagukat alakítják) eleveníti fel a jelenkori történelem ama tragikus napjának eseményeit. Egymással párhuzamosan bontakozik ki a veszélyben nem lévő, de felelősséget viselő légiirányítók drámája, akiknek hiányos információk alapján kell felismerniük a helyzetet, illetve a repülőgép utasainak tragédiája, akiknek tettében nem nagyítják fel a hősies önfeláldozás mozzanatát. Csak ennyi: ezek az emberek nem hagyták magukat belerángatni az őrületbe.

A király (The King)

A 21 éves Elvis Valderez a haditengerészettől leszerelve felkeresi sosem látott apját, aki egy texasi kisváros nagy tekintélyű és erőskezű lelkipásztora. A fiú találkozásukat követően nemcsak beleszeret saját fiatalkorú féltestvérébe, de fel is forgatja az apa és új családja életét – az erőszaktól sem riadva vissza. James Marsh brit rendező művének egyik központi figurájában, David Sandow tiszteletesben nem nehéz az ószövetségi Dávid király alakját felfedezni, de a film ezen kívül is bővelkedik az erős bibliai utalásokban (például a helyszínként szolgáló város neve Corpus Christi) és szimbolikus értelmezési lehetőségekben (például a fiú Elvis Presleytől kölcsönzött neve). Ha túltesszük magunkat a szenvtelenül ábrázolt, erőszakos és felkavaró képsorokon, emlékezetes élményt adhat, ahogy Ártatlanság és Romlottság, Isteni és Ördögi nem éppen egyértelmű és egy cseppet sem biztos kimenetelű párharcát figyelhetjük.

Thank You for Smoking

A dohányzás életveszélyes hatásaira hazánkban is nagy betűkkel figyelmeztetnek a cigarettás dobozok, és számos szervezet próbálja segíteni a dohányzásellenes propagandát. Nick Naylor éppen a másik oldalt képviseli: PR-szakember egy nagy dohánygyárnál, és minden rábeszélőkészségével próbálja rávenni az embereket a dohányzásra (még akkor is a maga javára tudja fordítani a helyzetet, amikor egy talk show-ban egy egész csapat dohányzásellenessel kell farkasszemet néznie). Ezzel a témával kapcsolatban természetesen mindenkinek megvan a véleménye, de a rendezőcsemete Jason Reitman bemutatkozó társadalmi szatírájában büntetlenül, állásfoglalás nélkül szórakozhatunk mindkét oldalon: a képmutató, a dohányzókat boszorkányüldözéssel sújtó, harcos antidohányosokon és a dohányipar gátlástalan kiszolgálóin egyaránt.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>