Cikkek listázása

A katolikus egyetemisták országos fesztiváljáról

Egy asztalon a katekizmus és a labda

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László

A nyári ifjúsági fesztiválok között két év óta az OKET-et is számon tarthatjuk. De amíg a fesztiválok zömének zenei része a hangsúlyos, addig az országos katolikus egyetemista fesztiválon együttgondolkodásra gyűlnek össze a fiatalok, és persze arra is, hogy együtt töltsék szabadidejüket. Az utóbbira az OKET eddigi hagyományaihoz híven számtalan program (nemzetiségi estek, táncházak, ételkóstolók, népi mesterségek tanulása, közösségi játékok, vetélkedők, sport és kirándulás) nyújtott lehetőséget idén is – július 25. és 30. között – Budapest határában, a Julianna-majorban lévő Cserkészparkban.
A környezetvédelem – avagy a teremtés megőrzése volt az idei központi téma. A tábori körülmények természetközeliségében hallgathattak a jelenlévők előadásokat a világ, és benne hazánk ökológiai helyzetéről, a teremtett világnak a teremtett ember általi „elnyomásáról”: a természet hallatlan gazdagságáról és e gazdagság eltékozlásáról.

Biológus-, közgazdász- és történészhallgatók tehették fel kérdéseiket a neves és nem minden esetben szakmai, ugyanakkor a világ és benne az ember sorsáért magukat hasonlóképpen felelősnek érző előadóknak (ifj. Zlinszky János, Lányi András, Nemeshegyi Péter atya, Balczó András). Szó volt a fenntartható fejlődésről, a hétköznapi környezetvédelemről (Könczey Réka), a vidéki élet problematikájáról (Ács Éva ), az ökofaluról (Ertsey Attila, Varga Géza).

– A fesztivál elsősorban a főiskolásoknak, egyetemistáknak, fiatal diplomásoknak szól – mondta a Famíliának Ikotity István, az OKET-et szervező Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesületének (KEFE) elnöke –, de nyitott minden érdeklődő fiatal, illetve lélekben fiatal felé. Ökumenikus jellege is van a találkozónak, és nem zárjuk ki a nem hívőket sem. A nyitottság természetesen nem jelenthet elvtelenséget. Jelképesen ezért is kerülhetett egy (pingpong)asztalra például ifj. Zlinszky János ökológusnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárának alapvetően szakmai jellegű előadásán a pöttyös labda mellé A Katolikus Egyház Katekizmusa. A labda az előadás kellékeként Földünket jelképezte, felületén a pöttyök azokat a területeket, amelyeket a civilizáció a természettől elhódított, a fennmaradó rész pedig a még „érintetlen” területeket. Persze feltehetjük a kérdést, hogy az „érintetlen”-ből vajon mekkora szelet a kisebb-nagyobb kárt nem szenvedett terület. Irtják az esőerdőket, pusztítják az állat- és növényfajokat, ugyanakkor a Nap felkel jók és gonoszak felett is. Nehezen megvalósítható, de szükséges követelmény egészében látni a dolgokat, valamint bizonyos távlatban, akár az „új ég és új föld” távlatában is.

A szervezők arra törekedtek, hogy a tábor napjainak tematikája külön-külön is kerek egészet alkosson. Azoknak is folyamatosan érdekes maradjon a tábor előadás- és beszélgetéssorozata, akik mind a négy nap jelen vannak, de azok is kapjanak útravalót, akik csak egy napot töltenek a táborban. Az előadások témáinak íve a teremtett világgal, a természettel foglalkozó gondolatmenettel indult, vizsgálta annak állapotát a világban és azon belül hazánkban is, elérkezve végül a teremtés keresztény szemléletének kifejtéséhez.

A második nap városainkkal foglalkozott, azzal a település- és környezettípussal, ahol hazánk és Európa népességének nagy része él. A harmadik nap a természetközeli élet lehetőségéről és szerepéről szólt: a tájról, vidékről, kistelepülésekről. Végül a negyedik napon az előadók körüljárták és tisztázták a fenntartható fejlődés fogalmát, amellyel egyre gyakrabban élnek (vissza) a politikai és gazdasági közbeszédben.

Ezeket a témákat a „háttérből” áthatotta a világ teremtettségének tudata. Ez azt is jelenti, hogy a teremtést valló keresztény ember érti igazán, hogy a világot azért kaptuk, hogy megismerjük, birtokba vegyük és megőrizzük, és ez a feladat számon is kérhető rajtunk.

Tudjuk, hogy földünk nem lehet kizsákmányolás tárgya, mint ahogy jelenleg sajnos az. A keresztény embernek ezzel a tendenciával szemben kell járnia – ahogy azt például II. János Pál pápa is több helyen hangsúlyozta – nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. Ehhez az elvhez igazodtak az OKET-es táborlakók a hétköznapi környezetvédelem (például: szelektív hulladékgyűjtés) szintjén is. A háttérben pedig a helyi kis kápolna sátra alatt hirdették a teremtés és megváltás jelenvalóságát a lelkipásztorok, püspökök. Ikotity István, a KEFE elnöke a tábori tapasztalatokat összegezve szerényen nyilatkozik:

– Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy távol vagyunk még attól, hogy a szó legszorosabb értelmében vett fesztivál legyünk, de úgy érezzük, hogy ehhez most már csak anyagi erőforrások hiányoznak.

Az elnök örömmel számolt be arról, hogy idén harmadik alkalommal került sor a katolikus egyetemisták és főiskolások sportvetélkedőjére a táborban (Unitas kupa). Erre a sportversenyre elsősorban egyetemi városok, lelkészségek csapatai neveznek, de a táborlakók közül is bárki bekapcsolódhatott a játékba.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>