Cikkek listázása

Képek és gondolatok augusztustól novemberig

„Téged jöttünk köszönteni”

Szerző: Kondás Sándor

November hónapunk nemcsak a temetőbe hív minket, hogy elhunyt szeretteinkre emlékezzünk, hanem hosszú estéivel alkalmat kínál arra is, hogy a nyáron készült fényképeket albumba rendezzük, s a korábbi hónapok felejthetetlen eseményeit felidézzük. Egyházunk jubileumi esztendejében, amikor századik évfordulóját ünnepeljük a máriapócsi Istenszülő ikon csodálatos könnyezésének, következzen néhány kép és gondolat az utóbbi hónapok eseményeiről. 

Kodály Zoltán mondta egyszer: „A zene széppé teszi az életet. Az éneklők – másokét is.” Ezt igazolhatják mindazok, akik július hónap hétvégéin zsúfolásig megtöltötték a máriapócsi bazilikát az Évszázadok Mária-kórusai címmel megrendezett jubileumi hangversenyen.

A hangversenysorozat a Magyar Örökség-díjas Honvéd Együttes Férfikarának előadásával kezdődött. A folytatásban a nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes műsorának tapsolhatott a közönség. Július harmadik hétvégéjén a Budavári Nagyboldogasszony-templom – közismert nevén a Mátyás-templom – ének- és zenekara szólaltatta meg a zeneirodalom remekműveit. A kórus másnap az Illés-napi búcsú ünnepi liturgiáján is énekelt. A hangversenysorozatot a római Szent Péter-bazilika kórusa, a Capella Giulia előadása zárta. A Capella Giuliát 1513-ban II. Gyula pápa szervezte ujjá – róla is nevezték el –, s azóta működik nagy sikerrel a Szent Péter-bazilikában.

A zenei áhítatok szereplői, művészei bemutatták, hogyan lehet a zene nyelvével imádkozni, és hogyan lehet imádságos lélekkel énekelni. 

Könnyek között, a könnyek útján 

Augusztus 7-én mintegy 300 fiatal kelt útra, hogy a Sátoraljaújhely–Pácin–Dámóc–Kisvárda–Baktalórántháza útvonalon napi 20–25 kilométert gyalogolva, Máriapócsra zarándokoljon.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett gyalogos ifjúsági zarándoklat céljáról, hogy miért érdemes útra kelni, a zarándoklatot szervező és vezető pap, dr. Seszták István teológiai tanár ezt mondta: „Ebben a néhány napban arra törekedtünk, hogy magunkban és minden résztvevőben elmélyítsük az érzést, mit jelent az Istenre ráhagyatkozni, és nyugodt szívvel azt mondani: »Csak az Isten tudja, mi történik még velem.« A zarándoklat igazi sikere ebben rejlik.”

A idei zarándoklatnak ezt a címet adták: ­Könnyek között, a könnyek útján. A gyalogos zarándokok máriapócsi megérkezését pedig úgy időzítették, hogy az legyen az ifjúsági búcsú kezdőnapja. A mottók is összecsengtek. Könnyeidből – élet. Ez volt az ifjúsági búcsú jelmondata. Erről szólt az első előadás is: Az ember és a könnyek. A vendégelőadó dr. Magyar Balázs pszichológus volt. 

Kisasszonynapi búcsú 

A nyugati egyháztól eltérően a keleti egyházban nem az adventtel, hanem szep­tember 1-jével kezdődik az új egyházi év. Az egyházi év nem csupán Jézus életének és üdvösségtörténetünk nagy eseményeinek évenkénti ismétlése, hanem az élet, az isteni élet körforgása. Ez a mindig változatlan ciklus a változás világában élő embernek egy kicsit az otthont nyújtja, annak megsejtését, hogy már itt a földön részesedhet valami változhatatlanban, az isteni életben.

Az egyházi év első részét úgy tekinti a keleti egyház is, mint a nyugati katolikus egyház: készület a világ üdvözítőjének fogadására. Ez az időszak szeptember elsejétől karácsonyig tart.

Mi sem természetesebb, mint az, hogy a Megváltó közeli eljövetelének gondolatát a Megváltó édesanyja, az istenszülő Szűz Mária születésének az ünnepe vezeti be szeptember 8-án. Erre a napra, a Kisasszony napi búcsúra évszázadok óta zarándokok ezrei érkeznek Máriapócsra az ország különböző részeiből és határon túlról. Az idén is közel negyven ezren vettek részt szeptember 11-én, vasárnap az ünnepi szent liturgián, melyet a Magyar TV élő, egyenes adásban közvetített. 

Hogy Európa végre mindkét tüdejével lélegezzen 

Október 1-jétől 4-ig Európa tizenöt legjelentősebb búcsújáró helyének vezetői és püspökei találkoztak Máriapócson. Európa öt legnagyobb Mária-kegyhelye 2002-ben megalapította az Európai Máriás Hálót, amelyhez országonként csak egyetlen kegyhely kapcsolódhat. Örömmel tölt el bennünket, hogy Magyarországot a görög katolikus Máriapócs képviseli. Miért van szükség a kegyhelyek összefogására? Erre és más kérdésekre is Lourdes püspöke, Mgr. Perrier válaszolt azon a sajtótájékoztatón, melyet az október 1-jei Istenszülő oltalma búcsú ünnepi liturgiája után rendeztek: „Minden országban gondviselésszerű szerepe, missziója, evangelizációs küldetése van a kegyhelynek. Szinte mindenütt ugyanaz a kérdés és ugyanaz a küldetés jelenik meg. Ezért nagyon fontos, hogy a kegyhelyek közösen keressenek választ a kihívásokra, és egymással kapcsolatban maradva végezzék feladatukat. Ez a Máriás Háló szeretne szerény válasz lenni II. János Pál pápának arra a kívánságára is, hogy Európa végre mindkét tüdejével lélegezzen” – nyilatkozta a francia főpásztor.

Keresztes Szilárd görög katolikus püspök a liturgia homíliájában szólt a kegyhelyek különleges hitéleti szerepéről és hivatásáról: „Isten befogadó szeretetének és az egyház anyai gondoskodásának csodálatos helyei a Mária-kegyhelyek. Mária úgy fogad minket, hogy mindig új reményt, új erőt, új távlatot ad nekünk. Isten tőlünk is azt várja, hogy ez a befogadó lelkület meglegyen bennünk.” 

A jubileumi év lezárására készülve 

Novemberben is lesz jubileumi rendezvény. 19-én liturgikus szimpóziumon emlékeznek meg a vatikáni magyar nyelvű liturgia negyvenedik évfordulójáról. A rendezvénynek a nyíregyházi Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola ad otthont. November 21-én és 22-én pedig Nemzetközi Történeti és Teológiai Konferencia lesz. A jubileumi évet december 3-án, a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjainak máriapócsi zarándoklatával zárják.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>