Cikkek listázása

Képek és gondolatok augusztustól novemberig

„Téged jöttünk köszönteni”

Szerző: Kondás Sándor

November hónapunk nemcsak a temetőbe hív minket, hogy elhunyt szeretteinkre emlékezzünk, hanem hosszú estéivel alkalmat kínál arra is, hogy a nyáron készült fényképeket albumba rendezzük, s a korábbi hónapok felejthetetlen eseményeit felidézzük. Egyházunk jubileumi esztendejében, amikor századik évfordulóját ünnepeljük a máriapócsi Istenszülő ikon csodálatos könnyezésének, következzen néhány kép és gondolat az utóbbi hónapok eseményeiről. 

Kodály Zoltán mondta egyszer: „A zene széppé teszi az életet. Az éneklők – másokét is.” Ezt igazolhatják mindazok, akik július hónap hétvégéin zsúfolásig megtöltötték a máriapócsi bazilikát az Évszázadok Mária-kórusai címmel megrendezett jubileumi hangversenyen.

A hangversenysorozat a Magyar Örökség-díjas Honvéd Együttes Férfikarának előadásával kezdődött. A folytatásban a nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes műsorának tapsolhatott a közönség. Július harmadik hétvégéjén a Budavári Nagyboldogasszony-templom – közismert nevén a Mátyás-templom – ének- és zenekara szólaltatta meg a zeneirodalom remekműveit. A kórus másnap az Illés-napi búcsú ünnepi liturgiáján is énekelt. A hangversenysorozatot a római Szent Péter-bazilika kórusa, a Capella Giulia előadása zárta. A Capella Giuliát 1513-ban II. Gyula pápa szervezte ujjá – róla is nevezték el –, s azóta működik nagy sikerrel a Szent Péter-bazilikában.

A zenei áhítatok szereplői, művészei bemutatták, hogyan lehet a zene nyelvével imádkozni, és hogyan lehet imádságos lélekkel énekelni. 

Könnyek között, a könnyek útján 

Augusztus 7-én mintegy 300 fiatal kelt útra, hogy a Sátoraljaújhely–Pácin–Dámóc–Kisvárda–Baktalórántháza útvonalon napi 20–25 kilométert gyalogolva, Máriapócsra zarándokoljon.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett gyalogos ifjúsági zarándoklat céljáról, hogy miért érdemes útra kelni, a zarándoklatot szervező és vezető pap, dr. Seszták István teológiai tanár ezt mondta: „Ebben a néhány napban arra törekedtünk, hogy magunkban és minden résztvevőben elmélyítsük az érzést, mit jelent az Istenre ráhagyatkozni, és nyugodt szívvel azt mondani: »Csak az Isten tudja, mi történik még velem.« A zarándoklat igazi sikere ebben rejlik.”

A idei zarándoklatnak ezt a címet adták: ­Könnyek között, a könnyek útján. A gyalogos zarándokok máriapócsi megérkezését pedig úgy időzítették, hogy az legyen az ifjúsági búcsú kezdőnapja. A mottók is összecsengtek. Könnyeidből – élet. Ez volt az ifjúsági búcsú jelmondata. Erről szólt az első előadás is: Az ember és a könnyek. A vendégelőadó dr. Magyar Balázs pszichológus volt. 

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>