Cikkek listázása

Kamilliánus jótékonysági est Jászapátiban

„Segíts, hogy segíthessünk!”

Szerző: Szarvas István

Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén, október elsején a jászapáti kamilliánus közösség névadóját köszöntötte, ugyanakkor már 10. alkalommal rendezték meg azt a jótékonysági estet, amivel a közösség céljainak a megvalósítását segítik elő. Az estről és a közösség működéséről Kis Józsefnét kérdezte lapunk munkatársa. 

– Közösségünk 1994-ben alakult. Éreztük, hogy szükség van ránk, hiszen nagyon sok idős ember él otthon elszigetelve. A jótékonysági estek szervezésével szerettünk volna kitekinteni a városba és megszólítani olyan embereket, akik tudnának segíteni, de ehhez az adományozás kultúrája még hiányzott. A jelszónk ez volt: „Segíts, hogy segíthessünk!” Fantasztikus érzés volt, hogy meghallgatták a felhívásunkat és segítségünkre siettek. Közösségünk nonprofit szervezetként pályázati pénzekből működik, illetve intézményi, önkormányzati támogatásokból. Ez a jótékonysági est is ilyen bevételi forrás számunkra.

–A jászapátiak mennyire adakozók, mennyire éreztek rá a rendezvény céljára?

–Akik eljöttek, megérezték, hogy nemes célt próbál a közösség felvállalni, megismerték azt a tevékenységet, amelyet elindítottunk a városban. Megmozdult a város, és egy nagy családdá alakult a szervezés során.

– Hogy született meg annak idején a gondolat, hogy éppen egy kamilliánus közösség jöjjön létre?

– Személyes érintettség és motiváló erő indította el. Én a gyermekvédelem terén dolgoztam, és nagyon sok olyan problémás, hátrányos, veszélyeztetett helyzetű családdal találkoztam a munkám során, amelyen segíteni kellett volna, de nem tudtuk, hogy hogyan. Akkor Földes Menyhért apát úr volt Jászapátin a plébános, és én tőle kértem segítséget. Jászberénybe küldött el, ahol már működött egy kamilliánus közösség, tőlük kaptunk adományokat, ruhacsomagokat. Bereczkei Miklós jelenlegi tiszafüredi plébános volt akkoriban Jászapátin káplán, és ő segítette a szerveződést. A városban élő pedagógusok, gyógypedagógus, patikus, hitoktató, nyugdíjas hölgyek meghallották a felhívást, megérezték a lelkületet, és tudtak vele azonosulni. Így alakult meg ez a közösség. A névadónk Lisieux-i Kis Szent Teréz. Az ő jelmondata meghatározó munkánk során: „Nem a nagy dolgokat kell megkeresnünk, hanem az élet apró feladatait kell a tőlünk telhető legjobban megoldani!”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>