Cikkek listázása

100 éve szentelték fel a Szent István-bazilikát

Hosszú építés – rövid krónika

Szerző: Szigeti László

1905. november 9-én jelentős fordulóponthoz érkezett a budapesti Szent István-bazilika zaklatott története. Ugyanis ezen a napon szentelte fel a főváros legnagyobb templomát Kohl Medárd, Vaszary Kolos bíboros, hercegprímás segédpüspöke.

Csakugyan nem volt gördülékeny a bazilika históriája, hiszen e jeles dátumig kereken hatvan esztendő telt el attól fogva, hogy a 19. század egyik legjelesebb magyar építésze, Hild József (1789–1867) 1845-ben megbízást kapott Pest város tanácsától a lipótvárosi templom megtervezésére. Állt már ezen a helyen egy (szükség)templom korábban is, melyet be kellett zárni, mert az építők ugyancsak igénytelen munkát végeztek, s a templom életveszélyessé vált, majd később el is pusztult.

A bazilika építtetőinek szeme előtt az lebegett, hogy olyan templomot emeljenek, amely méltó szimbóluma lehet a nagyvárossá alakuló Pestnek, melynek ebben az időben még nem volt egyetlen igazán meghatározó épülete sem. Jóllehet a földmunkák már 1846-ban megkezdődtek, a terveket csak 1850-ben hagyta jóvá a városi tanács, melynek ezen ülésén részt vett Scitovszky János hercegprímás is. Másfél évvel később, 1851. október 4-én, ünnepélyes keretek között már nemcsak a jeles főpap, hanem egyben a pápai nuncius jelenlétében helyezték el az új templom alapkövét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>