Cikkek listázása

Kiállítás a pannonhalmi szőlő- és gyógynövénykultúráról Lengyelországban

Hortus Pannoniae – Pannónia kertjei

Monostori szőlő- és gyógynövénykultúra Pannonhalmán címmel 2005. október 14-én a Tynieci Bencés Apátságban időszaki kiállítás nyílt, amely november 20-ig látogatható. A kiállítás megnyitó ünnepsége a tyneici és pannonhalmi bencés szerzetesek közös, latin nyelvű vesperásával kezdődött az apátsági templomban, amit ugyanott Sebestyén Márta koncertje követett Nyitva látám mennyeknek kapuját... – Istenes és világi énekek címmel. A kiállítás megnyitására az apátság kerengőjében került sor Bernard Sawicki tynieci apát úr és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát úr közreműködésével. A programot egy bor- és likőrkóstolóval egybekötött állófogadás zárta, amelynek keretében a vendégek megismerhették a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borait és a Bencés likőröket. 

Magyarország legősibb bencés apátsága, a 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátság szőlő- és gyógynövénykultúráját időszaki kiállítás mutatja be a Tynieci Bencés Apátságban. A kiállítás, amely csatlakozik a krakkói Magyar Ősz Fesztivál rendezvényeihez, nemcsak az elmúlt ezer esztendő tradícióját, de az elmúlt években újraindított borászatot, a régi receptek felhasználásával készült gyógyteákat és gyógynövénylikőröket is bemutatja.

A Pannónia Szent hegyén 996-ban megtelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a rómaiak által már korábban elkezdett, de feledésbe merült szőlő- és borkultúrát. A 11. század végén már 74 szőlőterülete volt az apátságnak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>