Cikkek listázása

Run4unity Nemzetközi sportstaféta az egyetemes testvériség megvalósulásáért

Gyerekek az Egységért

Szerző: Reskovits Ágnes

A Fokoláre Mozgalomhoz tartozó gyerekek október 9-én 11 és 12 óra között Run4unity néven minden időzónában sportstafétát szerveztek az egységért. A különböző nemzetiségű, kultúrájú és vallású gyerekek együtt futottak földünk szimbolikus jelentőségű helyein, hogy ezzel is tanúságot tegyenek a testvériség melletti elkötelezettségükről, és így a béke szivárványát rajzolják jelképesen a világ fölé.

„Fantasztikus volt ezért futni!” – mondta egy 15 éves lány Esztergomban, ahol a szlovák és magyar gyerekek közösen szervezték meg a stafétát. A Mária Valéria hidat választották helyszínül, mivel az a két nép közötti megbékélést szimbolizálja. 

A staféta első állomása a Csendes-óceán közepén fekvő Fidzsi-szigeteken volt. Majd déli 12 órakor jelképesen átadták a stafétát a szomszédos időzóna városainak, így a „stafétabot” 24 óra alatt körbejárta a földet. A rendezvényt az ENSZ védnöksége alatt a 2005 – a sport éve a testnevelés által (IYSPE 2005) program keretében rendezték. Nemzetközi védnöke Adolf Ogi, Kofi Anan ENSZ főtitkár sporttanácsadója volt. Ma­gyarországi védnöke dr. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gresiczki Péter, a Magyar UNESCO Bizottság főtitkára és Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere volt.

Több mint 300 városban szervezték meg ezt a sportnapot. Az internet és összesen hét rádió krónikája biztosította, hogy mindenütt egyetlen, egész világot átölelő rendezvény részesei lehessenek a résztvevők. Kattintsunk rá mi is a www.run4unity.net honlapján néhány időzónára! Megannyi színes fotó és rövid leírás tájékoztat arról, hogy például Nagaszakiban a futás arról a helyről indult, ahol 60 évvel ezelőtt ledobták az atombombát, és a gyerekek együtt ebédeltek azokkal, akiket a sugárzás miatt egy ott­honban ápolnak. A Fülöp-szigeteken Manila Intramuros negyedében futottak a gyerekek, ami vala­mikor teljesen elzárt terület volt, csak a gazdag spanyolok és a meszticek lakhatták. Jordániából Bagdaddal létesítettek telefonos kapcsolatot. Jeruzsálemben a mecsetek közül indultak a siratófalhoz, majd ahhoz a lépcsőhöz, ahol Jézus az egységért imádkozott az Atyához. Johannesburgban a Regina Mundiban találkoztak, mely az apartheid végét szimbolizálja. Equadorban pontosan az egyenlítő mentén futottak, Görögországban pedig a Marathónt Athénnal összekötő úton. Prágában a Parlament egyik terméből indult el egy csoport, hogy békeüzenetet vigyen a város különböző világi és vallási intézményeibe. Argentínában, Chacabucóban a sportstaféta végén fát ültettek a nap emlékére, majd az önkormányzat által biztosított géppel a résztvevők megsemmisítették azokat a játékaikat, amelyekkel korábban háborúsdit játszottak. Texasban, Hustonban a staféta napján fölkeresték a a hurrikán pusztítása elől odamenekülteket. Montrealban, Kanadában a sportstafétát a város bevándorlók által lakott negyedeiben tartották meg. New Yorkban az ENSZ-székház előtt haladtak el a futók. Rómában pedig XVI. Benedek pápa köszöntötte a gyerekeket a Szent Péter téren.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>