Cikkek listázása

A hegycsúcsra vezető út

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Novemberben halottainkra emlékezünk. Nem úgy, mintha valamikor léteztek volna ugyan, de már nincsenek. Úgy emlékezünk rájuk, hogy még mindig vannak. Nemcsak az emlékük, hanem ők maguk is, személyesen. Erre tanít az Úr Jézus: „Isten nem a halottak Istene, hanem az élőké” (Mt 22,33). Mivel élnek és mi is élünk, ezért tehetünk is valamit egymásért. Például jótetteinket felajánlhatjuk értük. Szent Pál írja, hogy Isten „alkotása vagyunk: Jézus Krisztusban jótettekre teremtett minket; ezeket az Isten előre elrendelte, hogy bennük éljünk” (Ef 2,10). Ilyen a mindennapi munkánk, a tevékenységünk (takarítás, főzés, mosogatás, tanulás, munkahelyi elfoglaltság, kertben végzett munka stb.). Ezeket felajánlhatjuk megholtainkért, haszna: a mennyország.

Most egy hitoktatóról (katekétáról) írok. Ő az emberek üdvösségéért fárad egyházi megbízásból, hivatásszerűen. Ez így volt már az őskeresztényeknél is, csak később feledkeztünk meg róla. Akkor minden keresztény tette. Ma, mivel sok mindennel foglalkozunk, nincs időnk erre, ezért végzik ezt a katekéták. Az Apostolok Cselekedeteiben olvassuk: „Akik az István miatt kitört üldözés elől szétszéledtek, eljutottak egészen Föniciáig, Ciprusig és Antióchiáig, ám az evangéliumot csak a zsidóknak hirdették. De akadt köztük ciprusi és kirenei férfi is, s ezek Antióchiába eljutva a görögökkel is szóba álltak: hirdették nekik Urunkat, Jézust” (ApCsel 11,19–20). 

Narong Chai még napfelkelte előtt a hegycsúcsra indul. Ott van a kápolna, ahol a Pa Mon-i katolikusok imára gyűlnek össze. Ez az észak-thaiföldi kis falu legmagasabb csúcsa. Körülötte rizsföldek, kókuszpálmák, bambuszliget és cölöpházak. A kápolnának nincsen harangtornya, a kapu mellett viszont egy hatalmas gong lóg. A katekéta nagy erővel rácsap. Így hívja reggeli imára a katolikusokat.

Húszan tesznek eleget a hívásnak: földművesek, asszonyok és gyerekek, akik nem sajnálják az imára szánt időt. Közösen elimádkozzák a szentolvasó egy tizedét, mielőtt megkezdenék napi munkájukat. Kihasználják az alkalmat, hogy hitoktatójukkal együtt imádkozhatnak, hiszen ő nincs mindennap közöttük.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>