Cikkek listázása

Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség: a fiatalokkal, a fiatalokért

Lelkesítsétek egymást!

Szerző: Török Tamás

Amikor a középiskola falai közül kiszabaduló tettrekész fiatal birtokba veszi „új életét”, melyben – jobb esetben legalábbis – öt évet kell majd leélnie, rengeteg új benyomás éri. Feje tele kérdésekkel és forradalmi válaszokkal; képekkel, hangokkal és milliónyi érzéssel. Kaotikusan gyönyörű időszak, ám itt is szükségesek a fogódzók: a biztos pontok, a barátok és az út a tökéletes élet felé… Akadályok és ajándékok, ellenfelek és barátok – egy lényegileg más élethelyzet ez, ahol egyetemistaként csak egy dologgal kell foglalkoznunk: megfogni a másik kezét, mert a közös „bolyongásnál” nincs is jobb móka…
Elgyötört sorstársunk tehát egy-egy kimerítő előadás után (mert ugyebár előadást kihagyni szentségtörés!) a kávéházak lapos magánya és a boltok színes forgataga helyett 1994 óta immár bátran betérhet abba a kis fészekbe, ami pár percre kiragadja a szürke tömegből, és a központba varázsolja: a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség kapui nyitva állnak mindenki előtt.

A „Lelkes” mint „személyi plébánia” már meglétével is egy modernebb egyházképet képvisel annak minden előnyével és hátrányával: az egyházban nem területi alapon szerveződve látja el a híveket, hanem egy speciális – életkor, életforma szempontjából sajátos – embercsoport pasztorációjára hivatott. Előnye mindenképpen az, hogy jóval kevésbé érvényesül a kizárólag a kléruson, a hierarchián alapuló egyházfelfogás. Az egyetemi lelkész munkatársai, segítői, a lelkészség életében fontosabb szerepeket játszó személyek – a lelkész kivételével – mind-mind világi hívők. Az ifjúság lelki vezetője, mindannyiunk barátja, Paffy (Pálfai Zoltán) atya tanácsaival és gyakorlati segítségével karol fel minket ügyes-bajos dolgainkban; Pietrzak Mariola lengyel Sacré-Coeur nővér pedig tökéletes beszélgetőtárs és pszichológus, igazi háziasszonya a Lelkesnek. A hangulat és a társaság is utánozhatatlan, érdemes tehát bepillantani ezen szférikus világ mélyebb bugyraiba. Aki pedig a számítógép fogságában sínylődve akar betekintést nyerni a Lelkes életbe, a www.lelkes.hu címen ezt akár saját szobájában ülve is megteheti.

„Isten országa köztetek van!” 

A tágas, földalatti termek 65 éve ugyanarra a célra jöttek létre, mint amire ma is használja egyházunk, csupán a történelem változott; óvóhelyül szolgálnak a menedéket, biztonságot keresőknek. Itt igazán családias környezetben tölthetjük szabad perceinket: a klubhelyiség a kapcsolatépítés, beszélgetés helye, a kápolna a meditáció és a békés ima sarka, a konyha pedig a kreatív ötletek fellegvára.

Az egyetemi lelkészség a „közösségek közössége” modellje alapján szerveződik, vagyis nem magányos individuumok halmaza, hanem csoportok egysége. Ezek leginkább öntevékeny csoportokként foghatók fel, ahol a közösség vezetőjére és tagjaira van bízva, hogy az adott tanévben merre haladnak, mivel foglalkoznak. Ebben a tanévben tizenhárom 10–15 főt számláló közösség él együtt a szimbiózis legtökéletesebb fokán, megteremtve ezzel a hatékony együttműködés, érdekérvényesítés alapját, valamint fontos munkát végezve a „külvilág” felé. A hajléktalanokat istápoló Homeless, az őszinteségi-demokratikus (beszélgetős) Mag közösség, a meditatív Sámli közösség csak néhány kiragadott példa a színes palettáról.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>