Cikkek listázása

II. János Pál pápa élete és érdemei

Emléke megmarad az egyház és az emberiség szívében

Szerző: MK

Fotó: Lambert Attila

Ősi hagyomány szerint II. János Pál pápa koporsójában okiratot helyeztek el, amely röviden összefoglalja életét és érdemeit (Okirat Őszentsége II. János Pál jámbor haláláról; II. János Pál pápa temetése, elhelyezése és elhantolásának szent emlékezete címmel). Az okirat felidézi II. János Pál pápa földi zarándokútjának főbb állomásai mellett azokat az eseményeket is, amelyek a szentatya életében történtek az egyházban.
Karol Wojtylát 1978. ­október 16-án választották pápává. Wadowicé­ben, egy Krakkótól 50 kilométerre fekvő városban született 1920. május 18-án, és két nappal később Franciszek Zak pap megkeresztelte a plébánia templomban. 9 éves korában volt elsőáldozó, és 18 éves korában megbérmálkozott. Mivel a náci megszálló erők bezárták az egyetemet, megszakította tanulmányait, és egy bányában, később pedig a Solvay vegyi gyárban dolgozott. Papi hivatást érzett, ezért 1942-ben a krakkói titkos szemináriumban kezdte meg tanulmányait. 1946 novemberében Adam Sapieha bíboros szentelte pappá. Tanulmányait Rómában folytatta, ahol teológiai licenciátust és doktorátust szerzett, tézisének címe ez volt: Doctrina de fide apud Sanctum Joannem a Cruce. Később visszatért Lengyelországba, ahol különböző lelkipásztori szolgálatokat végzett és szent tudományokat tanított. 1958. július 4-én XII. Pius pápa krakkói segédpüspökké nevezte ki. VI. Pál pápa ugyanabba a székbe érsekké nevezte ki. Ebben a minőségében részt vett a II. vatikáni zsinaton. VI. Pál pápa 1967. június 26-án bíborossá kreálta. 1978. október 16-án a konklávé bíborosai pápává választották, ekkor felvette a II. János Pál nevet. Október 22-én, az Úr ünnepén kezdte meg péteri szolgálatát.

II. János Pál pápasága az egyház történetének egyik leghosszabb pápasága volt. Ebben az időszakban sok szempontból nagyon sok változás történt. Felsorolandó ezek között egyes rendszerek összeomlása, amelyekhez ő maga is hozzájárult. Az evangélium hirdetése céljából nagyon sokat utazott különböző országokban. II. János Pál pápa fáradhatatlan missziós buzgósággal gyakorolta péteri szolgálatát, minden energiáját erre szentelte, és ebben a sollicitudo omnium ecclesiarum és az egész emberiség iránti szeretet vezette. Minden más elődénél többet találkozott Isten népével, a nemzetek felelőseivel szertartások, általános kihallgatások és lelkipásztori látogatások alkalmával. A fiatalok iránti szeretete arra ösztönözte, hogy kezdeményezze az Ifjúsági Világtalálkozókat: a világ minden részéről fiatalok millióit hívta egybe. Sikeresen előmozdította a párbeszédet a zsidókkal és más vallások képviselőivel, olykor imatalálkozókra hívta őket a békéért, főként Assisiben. Lényegesen kibővítette a bíborosi kollégiumot, 231 bíborost kreált (egyet „in pectore”). 15 szinódusi ülést hívott egybe, 7 rendes és 8 speciális szinódust. Számos egyházmegyét és egyházkerületet létesített főként Európa keleti részén. Megreformálta a nyugati és a keleti egyházi törvénykönyvet, új intézményeket létesített, és átszervezte a Római Kúriát. Mint „sacerdos magnus” gyakorolta liturgikus hivatalát a római egyházmegyében és az egész világon a II. vatikáni zsinat iránti teljes hűség szellemében. Példaadó módon kibontakoztatta a liturgikus életet és lelkiséget, a szemlélődő imáságot és a rózsafűzért (vö. Rosarium Virginis Mariae apostoli levél).

Vezetése alatt az egyház elérkezett a harmadik évezredhez, és megünnepelte a 2000. évi nagy jubileumot a Tertio millennio adveniente apostoli levél által megjelölt irányelvek szerint. Az egyház az új évezredben Novo millennio ineunte apostoli levelének útmutatása szerint jelent meg, mely levél az eljövendő idők útját mutatta meg a híveknek. A Megváltás Éve, a Mária Év és az Eucharisztikus Év meghirdetésével indítást adott az egyház spirituális megújulásának. Rendkívüli lendületet adott a szentté és boldoggá avatásoknak, hogy felmutassa az életszentség megannyi példáját, hogy azok buzdítást jelentsenek korunk embereinek. Egyházdoktorrá nyilvánította a Gyermek Jézusról nevezett Szent Terézt. Rendkívül gazdag volt II. János Pál tanítóhivatala. Mint a hit letéteményese bölcsességgel és bátran előmozdította a teológiai, erkölcstani és lelkiségi tanítást, és egész pápasága során feltartóztatta az egyház tiszta hagyományával ellentétes irányzatokat. A fontosabb dokumentumok között számon tartunk 14 körlevelet, 45 apostoli levelet, 15 apostoli buzdítást, 11 apostoli konstitúciót és 45 apostoli levelet az általános kihallgatáson tartott katekézisek és a világ különböző részein elhangzott beszédei mellett. II. János Pál pápa megerősítette és megvilágította Isten népét a teológiai tanítás területén (főként első három nagy enciklikájával: Redemptor hominis, Dives in Misericordia, Dominum et Vivificantem), az antropológia és a társadalmi tanítás területén (Laborem exercens, Sollicitudo rei socialis, Centesimus annus enciklikák), az erkölcstan területén (Veritatis Splendor, Evangelium Vitae enciklikák), az ökumenizmus területén (Ut unum sint enciklika) és a mariológia területén (Redemptoris Mater enciklika).

Közzétette a Katolikus Egyház Katekizmusát a II. vatikáni zsinat által tekintéllyel értelmezett hagyomány fényében. Néhány könyvet is közreadott egyetemi magántanárként. Tanítóhivatala az Eucharisztia Éve alatt az Ecclesia de Eucharistia kezdetű körlevelében és a Mane nobiscum Domine apostoli levelében érte el tetőpontját. II. János Pál mindenki előtt csodálatraméltó tanúbizonyságot tett buzgóságból, életszentségből és egyetemes atyaságból.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>