Cikkek listázása

Monostorszentelés Novajon – 2005. április 3.

Az irgalmasság monostora

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Novaj egy kis település Eger mellett, ahol a plébánia már régóta üresen állt. Néhány hónapja azonban a csend mellett az imádság és az ének hangjai töltik be az épületet. Egy kis közösség induló hajtásai fedezhetők itt fel. Az irgalmasság monostora ad otthont annak a kontemplációs rendnek – a pálos rend női ágának –, amelynek alapítása magyar szenthez köthető. A monostort dr. Seregély István egri érsek áldotta meg egy szentmise keretében. Az ünnepség időpontja sem véletlenül került április 3-ra, hiszen ez a vasárnap az Isteni Irgalmasság vasárnapja volt, és a szentmise az irgalmasság órájában, 3 órakor kezdődött. A rendről és a monostorról Eugénia nővérrel beszélgettünk.
– Mikor alakult meg a rend női ága?

– A rend női ága 1990-ben alakult meg. Akkor még úgy neveztek bennünket, hogy esztergomi Boldog Özséb Engesztelő Nővérei. A pálosok irányítása alatt álltunk, de bizonyos időnek el kellett telnie, amíg pálos nővérek lehettünk. Ez két évvel ezelőtt történt, amikor is Czestochowából a generális atya fölkeresett bennünket, hogy közölje, most már elérkezett az idő arra, hogy átvegyenek bennünket, és így azóta Első Remete Szent Pál monasztikus nővérei vagyunk.

– Itt Magyarországon hol van még monostoruk?

– Erdőkürtön van az anyamonostor, azt mi építgettük. Hosszú évekig tartott az építkezés. 1998-ban költöztünk be a monostorba, addig különféle plébániákon éltünk. Keszthe­lyi Ferenc váci püspök atya szentelte fel az erdőkürti monostorunkat. Novajon 2004 októberében telepedtünk le.

– Jelenleg mennyi a rend létszáma?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>