Cikkek listázása

Az ÁGOTA Alapítvány munkájáról beszél Kothencz János elnök

Az evangélium közöttünk él

Szerző: Márton Gábor

A mai ÁGOTA (az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért) Alapítvány elődje 1996-ban alakult meg, amely akkor még elég széleskörű karitatív tevékenységet vállalt fel. Számos olyan területe volt, ahol nem kimondottan a veszélyeztetett vagy az állami gondoskodásban élő fiatalokkal foglalkoztak. Az idő múlásával azonban az alapítvány munkatársai megértették, hogy tudatosan racionalizálniuk kell tevékenységi körüket, hogy azt a munkát és energiát, amit erre áldoznak, kifejezetten az állami gondoskodásban élőkre és a kallódó vagy deviáns szubkultúrában élő fiatalokra fordíthassák. Ennek megfelelően alakult át három évvel ezelőtt az alapítvány tevékenysége, amelyről Kothencz János elnök beszélt lapunknak.

    – Szeged Tarján városrészében, a lakótelepek közepén működik a kétszázhúsz négyzetméteres Játszóházunk, amelynek alapvető célja, hogy egy olyan szabadidős helyként működjön, ami alternatívát kínál a szórakoztatóipar veszélyeinek kitett fiatalok számára a normális, közösségi kikapcsolódásra. Hétköznap délutánonként tart nyitva, hétvégén pedig este tíz óráig – az év egyes időszakaiban viszont előfordul, hogy éjjel-nappal fogadjuk a hozzánk betérő fiatalokat. Regisztrált klubtagunk jelenleg 114 fő, közülük naponta mintegy húsz–negyven gyerek meg is fordul a Játszóházban.

    – Melyek a legnépszerűbb programjaik?

    – Nagy népszerűségnek örvend, így magas látogatottsággal tudjuk megtartani az alkalmanként megszervezett úgynevezett témakiértékelő beszélgetéseinket, amelyeken a fiatalokat érdeklő kérdéseket meghívott szakemberek vagy a kérdésben érintett előadók segítségével vitatjuk meg. A felvetődő témák – család, hit, jövőkép, konfliktuskezelés stb. – a tizen-huszonéves korosztály legégetőbb kérdései, melyeken magukban is sokat gondolkodnak. Ezek a beszélgetések segítenek nekik több különféle nézőpontból megvizsgálni problémáikat. A tagok – és persze családjaik – számára rendszeresen szervezünk külső programokat is, legutóbb például családi napot tartottunk a panelházak közötti zöldterületen, egy tóparton. Kellemes meglepetésünkre igen szép számmal jöttek el az érdeklődők, így nagyon jó hangulatban telt a nap játékokkal, sporttal, vetélkedőkkel.

    – Tervezik-e a Játszóház kialakítását máshol is?

    – Már több városból megkerestek minket, és gondolkodunk is a lehetőségen, hogy a Játszóházat másutt is beindítsuk, mintegy hálózatot alakítva ki így az országban. Azonban minden ilyen jellegű projekt indulása nagy körültekintést igényel, mivel a számunkra felajánlott ingatlan jellege, elhelyezkedése, vagy éppen a lakosságból hiányzó tolerancia miatt gyakran megvalósíthatatlannak kellett ítélnünk a tervet. Az ottani segítők megszervezésénél is figyelembe kell venni, hogy ezt a munkát csak karitatív jelleggel, anyagi haszon nélkül lehet végezni.

    – Hány munkatársa van az alapítványnak?

    – Jelenleg 12 megye 24 gyermekotthonával működünk együtt, nekik szervezünk programokat, előadásokat. Nemcsak a gyerekek, de a karitatív segítői bázisunk is országos eloszlású, így ők a helyi otthonokkal is folyamatos kapcsolatban lehetnek. Ez a csapat körülbelül 200 főből áll. Önkénteseink mellett egész évben folyamatosan segítenek Szeged és más városok egyetemeiről hallgatók is, akik évközi vagy nyári szakmai gyakorlatukat töltik nálunk, például az Egészségügyi Főiskola szociális munkás szakos hallgatói és a Hittudományi Főiskola hallgatói. Őket a Játszóházban vagy az országos táborunkban tudjuk leginkább foglalkoztatni.

    – Segítik-e mások is – szakemberek, intézmények – az alapítvány munkáját?

    – Minden ember, minden krízishelyzet egyedi elbírálást és segítséget igényel, ebben jelent számunkra nagyon sokat a különféle segítő szolgálatokkal, a rendőrséggel, a klinikákkal kialakult kiváló kapcsolatrendszerünk. Segítőink között vannak olyan szakemberek is, akik ingyen ajánlották fel tudásukat, idejüket és támogatásukat munkánkhoz. Ilyen például az a polgárjogász hölgy is, aki a veszélyeztetett helyzetben lévő fiatalok érdekképviseletében segít nekünk. Hasonló jogi segítséget kapunk a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Polgárjogi Tanszékétől is, hozzájuk alkalmanként fordulhatunk szaktanácsért. De vannak szakorvosok, szakpszichológusok, családterapeuták is, akik krízishelyzetekben azonnal jönnek és segítenek az arra rászorulóknak.

    – Hogyan teremtik elő a szükséges anyagi eszközöket?

    – Munkánkhoz különféle forrásokból tudjuk előteremteni az anyagi hátteret. A német Renovabis támogatásának köszönhetően van az alapítványunknak állandó munkatársa. Egy fő a pénztárral és a játszóházi programokkal foglalkozik, két programszervezőnk pedig más területekkel is (például ügyviteli feladatokkal: pályázatok, lobbi, PR stb.). Megbízásos szerződéssel van jogászunk, könyvelőnk is. Állami támogatásokból tudjuk fedezni a rezsit (ami a Játszóház esetében meglehetősen nagy tétel), az ügyviteli és működési költségeket. Amire viszont nincsen támogatás, azt saját zsebből oldjuk meg, azaz amikor és amennyit szükséges, azt a karitatív munkatársak saját jövedelmükből teszik bele ebbe a munkába. Legutóbb például a Játszóház elektromos hálózatának felújítását saját felajánlásból csináltattuk meg, ami több százezer forintot jelentett. Én ettől is tartom életképesnek az alapítványunkat, hiszen munkatársaink maguk dönthetik el, hogy mennyit képesek áldozni energiájukból, idejükből, anyagi javaikból – és azt határozottan rá is áldozzák. Sajnos, a civil szférában sokszor láttam ellenkező példát, ahol mindenki könyökölt, és inkább máshonnan igyekeztek megszerezni mindent, mintsem hogy beletennének a sajátjukból. Egy civil szervezet életképességét pedig a befektetett önerő mutatja meg, ez tud igazán minőségivé tenni egy munkát.

    – Milyen a kapcsolatuk a katolikus egyházzal?

    – Nagy erkölcsi segítséget jelent számunkra a katolikus egyházzal való jó kapcsolatunk, hiszen alapvetően vallásos társaságból jött létre az alapítványunk. Gyulay Endre püspök úr a kezdetektől szívvel-lélekkel támogatta munkánkat, és most is rendszeresen tartjuk vele a kapcsolatot programjaink és tevékenységünk kapcsán. Az általunk szervezett rendezvényeken nem folyik közvetlen hitoktatás, inkább preevangelizációnak nevezném, amit csinálunk. Szeretnénk, ha a keresztény értékrenddel kerülnének kapcsolatba a fiatalok, a liturgikus programok által is inkább a közösség erősítését és a lelki igény kialakítását szeretnénk végezni.

    – Hogyan alakul idei nyári programjuk?

    – Legnagyobb éves programunk az idén kilencedik alkalommal megrendezendő Országos ÁGOTA Tábor, ahová most 200 résztvevőt várunk. Ebből mintegy 70 főnyi a segítői csoport létszáma, ugyanis alapvető pedagógiai elveink szerint egy munkatársra általában két gyerek jut, ami a személyes törődést és segítségnyújtást valóban lehetővé teszi. Táborainkkal általában évközi munkánkat is megünnepeljük, hiszen előfordul, hogy évente kétszáznál is több programot szervezünk az egész ország területén, sőt Erdélyben is. A tábort idén július 21. és 31. között Szegeden tartjuk, amit megelőz a mellettünk elkötelezett karitatív segítők kétnapos rekollekciója. Az egész évi munka és a negyedévenkénti kötelező szakmai továbbképzésük után a lelki felüdülést is szolgálja a tábor előtti rekollekció, ám fontos szerepe még a következő tíz napra való előkészület is, hiszen a táborozó gyerekek mellett szellemileg, fizikailag és lelkileg is csúcson kell lennünk. A tábor számomra felér egy lelkigyakorlattal, mivel a Jézus által kért felebaráti szeretet és a jószándék ilyen szintű megvalósulását látva, mindig az evangélium közöttünk élését érzem megnyilvánulni.

      ÁGOTA Alapítvány

    6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 29.

    (62) 483 446, (30) 670 9227

Adószám: 18469336-1-06
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>