Cikkek listázása

100 éve született a „magyar Kis Szent Teréz”

Erős akarattal mindent lehet

Szerző: Szabó Judit

„Bogner Mária Margit nem volt az Úr sebhelyeivel ékesítve, nem volt olyan erős asszony, mint a Vizitáció első szentje, Chantal Szent Franciska, nem volt vezeklő angyal, mint Árpád-házi Szent Margit. Csak egy szárnyaló lélek volt, aki lángolóan szerette az Istent, aki Jézusért s Jézus miatt a lelkekért égett, aki nemcsak különös tisztelője volt a Boldogságos Szűznek, de magát rabszolgaként neki szentelte, aki nem egy nagy, hanem a hétköznapok apró áldozatait hozta meg hősiesen, hűséggel a sírig.” (Felsődiósi Gyula)
Mária Margit nővér dr. Bogner János községi jegyző és Schiller Etelka gyermekeként 1905. december 15-én született Melencén (ma: Melenci, Vajdaság). December 17-én keresztelték meg a szomszédos Elemér plébániatemplomában, a keresztségben az Etelka Mária Anna nevet kapta. A Bogner család mélyen vallásos volt, a szülők gyermekeiket, Antalt, Istvánt, Etelkát, Jánost, Józsefet és Saroltát is így nevelték. Etelka kilencéves korában két öccsével és húgával súlyos vörhenyen esett át, amelybe Sarolta húga belehalt. A betegség következményei csak egy év múlva mutatkoztak meg: jobb térdét nem tudta meghajlítani. Az orvos csípőcsontgyulladást állapított meg. Egy évig tartó betegsége során jobb lába megrövidült. Testi gyengesége egész életén végigkísérte, de Etelka a vele járó szenvedéseket derűsen viselte.

A család Etelka születése után Tordára, majd az apa korai halála után (1915) Nagybecskerekre (ma: Zrenjanin, Vajdaság) költözött. Az általános iskolát Tordán, a polgárit és a kereskedelmi szaktanfolyamot Nagybecskereken, a Miasszonyunkról elnevezett Szegény Iskolanővérek iskolájában végezte.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>