Cikkek listázása

Betlehemek Vörsön és Kaposváron

Emberré lett Isten fia, értünk…

Szerző: Lőrincz Attila

Fotó: Kovács Tibor

A betlehemépítés előkészületei kötik le ezekben a napokban a kaposvári egyházmegye templomainak díszítőit is. Vörsön azonban, a Kis-Balaton fővárosában, valamint Kaposváron már advent kezdetén felállították a betlehemet, hogy minél többen részesei legyenek a karácsonyi történetnek. Vörsön a templomban várja a látogatókat Európa legnagyobb beltéri betleheme, amelyet ötven (!) négyzetméteres területen építettek meg. A somogyi megyeszékhelyen pedig a kivilágított székesegyház tövében elevenedik meg a szentséges éjszaka. S míg a járókelők el-elgondolkodnak Horváth-Béres János kaposszerdahelyi fafaragó alkotása előtt állva, hangszóróból szól az evangélium, s csendül fel az Iváncsits-duett: Te vagy a szeretet, te vagy a jóság / Te vagy a bölcsesség, tiszta valóság. / Te vagy az Atya, Test és a Lélek, / Te vagy a legnagyobb, mert Te vagy az élet.

A vörsi templomban a Jézus Szíve-oltár helyén fogadja a betérőket a monumentális, Guinness-rekordra számító betlehem. Brieber László balatonszentgyörgyi plébánostól tudom, hogy adventtől vízkeresztig mintegy 30-35 ezren fordulnak meg a kis falu temp­lomában. Ilyenkor szinte mozdulni sem lehet a buszoktól és a gépkocsiktól.

– Ismerős és ismeretlen arcok egyaránt feltűnnek az ünnepvárás időszakában – mondta a plébános –, és semmihez sem hasonlatos az az érzés, ami hatalmába kerít, hiszen a Lélek ajándékait kínáljuk mindazoknak, akik ellátogatnak hozzánk. Jönnek az ország különböző részeiről már jó előre bejelentkezve, de külföldi vendégek is szép számmal érkeznek.

A vörsi betlehem általában egy hétig ké­szül Futó Péter irányításával, aki már gyermek­korában ott tüsténkedett a betlehemépítők között, ám akkoriban – így volt vagy ötven éve – csak szentestére építették meg. Néhány éve kezdeményezték, hogy már adventre legyen kész, hiszen így többen láthatják. Általában száz fenyőfát vágnak ki erre az alkalomra az egyházközség fenyőfaültetvényéből, melyet kizárólag erre a célra telepítettek, de a falubeliek is szívesen ajándékoznak örökzöldeket. Advent előtt a vörsiek jelentős része szinte éjt nappallá téve dolgozik a szép látványért. Nyolcszáz kilogramm mohát is felhasználnak, hogy élethűbbé tegyék a jelenetet.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>