Cikkek listázása

Habsburg Károly és Zita

Mindenben Isten akarata szerint

Szerző: Bodnár Zita

Istenbe vetett teljes bizalom, szeretet, béke, igazság, egyszerűség. Talán ezekkel a szavakkal lehetne a legjobban jellemezni a 2004. október 3-án boldoggá avatott Habsburg Károly életét.

Habsburg Károly születésekor egy híres soproni szerzetesnő megjövendölte, hogy császár-király lesz, akire szenvedésekkel és megpróbáltatásokkal teli élet vár. Jövendölése látszólag valóra vált, hiszen Károly valóban nagyon sok megpróbáltatáson ment keresztül.

1916-ban kerül hatalomra mint az Osztrák-Magyar Monarchia császára s Magyarország királya. A világháború kellős közepén járunk ekkor. Szinte teljességgel megoldhatatlan konfliktus uralkodik határokon belül és kívül. Nem lehet tudni, ki is pontosan a szövetséges, ki az ellenség, ki a hűséges hazafi és ki az áruló. Mindenki taktikázik. A hadvezetés szempontjából a Monarchia kedvező pozícióban van ugyan, de a pénzügyi, gazdasági, politikai helyzet már közel sem ennyire kecsegtető, az élelmiszer-ellátás egyre növekvő nehézségeiről, a népek szenvedéseiről, a civil és katonai áldozatok számáról nem is beszélve. Mindezt mérlegelve Károly a békekötés mellett teszi le a voksot. Minden tőle telhetőt megtesz a háború mielőbbi befejezéséért, de hiába. Minden erőfeszítése kudarcba fullad.

Ha a békét nem is sikerült elérnie, de legalább enyhíteni tudott a háború okozta nyomoron és szenvedésen: megtiltotta a mérges gázok használatát a keleti fronton, a nyitott városok bombázását és a fosztogatást. A háború idején népkonyhákat hozott létre, a királyi istálló lovaival szenet hordatott a bécsi lakosságnak, harcolt a korrupció és az uzsorakamat ellen, bevezette az árellenőrzést, segítve ezzel a szegényeken. Családjával együtt csak a hivatalos háborús élelmiszeradagon élt. Károly király hozta létre a világ első közjóléti és közegészségügyi minisztériumát, mely a hadirokkantakat, a háborús özve­gyek és árvák, a munkanélküliek, a bevándorlok és a menekültek ügyével foglalkozott.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>