Cikkek listázása

Európai Parlamentet választunk

Szerző: Rosdy Pál

„Micsoda? Nem elég nekünk a magunk parlamentje, ahol annyit »veszekednek« a képviselők? Négyévenként választunk, mindig valami jobbat remélünk, aztán csak mennek fel az árak, s mindig nehezebb…” – Hányszor hallani ilyen és hasonló kifakadásokat! Pedig a képviselők nem „veszekednek”, hanem fontos kérdésekről, törvényjavaslatokról vitatkoznak. Igaz, néha kicsit túl élesen, de hát velünk is megesik, hogy hevesebben védjük az igazunkat. A legfontosabb, hogy felismerjük: rólunk és gyermekeink sorsáról, az ország jövőjéről van szó. Hála Istennek, most már van beleszólásunk szavazatunkkal az ország sorsának alakulásába. 

Hívő államférfiak kezdeményezése

A most újraválasztandó Európai Parlament első elnöke Robert Schuman (1886–1963) francia keresztényde­mokrata politikus volt 1958-tól haláláig. Schuman az Európai Unió egyik megalapozója.

Az Európai Unió létrejöttének – akárcsak az egész európai történelemnek – mélyen keresztény gyökereit jelzi, hogy hívő államférfiak kezdeményezték. Robert Schuman boldoggá avatási ügye halad, és hamarosan a boldogok között tisztelhetjük Konrad Adenauer német kancellárt is. Alcide De Gasperi olasz miniszterelnök is keresztény politikus volt.

Az Európai Unió jelvénye a Szűzanya ábrázolásairól ismert tizenkét csillagból álló koszorú.

Bár nagy változások következtek be Európa életében az elmúlt időszakban, a keresztény alapok vitathatatlanok, és az új tagállamok (Lengyelország, Magyarország stb.) remélhetőleg ismét keresztényebbé teszik majd az Uniót, éppen állampolgáraik meggondolt szavazataival. 

Az Európai Parlament frakciói 

Az Európai Parlamentnek 626 képviselője van. Minden tagállam ötévente meghatározott számú képviselőt választ. Magyarország 24-et. A megválasztott képviselők azonban az ülésteremben nem országonkénti csoportokban, hanem pártfrakciók szerint helyezkednek el. Ennek az az oka, hogy nem közvetlen belpolitikai ügyekről van itt szó, hanem általános európai döntésekről. Ha olykor nemzeti érdeket érintő ügy kerül szóba, az egyes országok képvi­selői megtalálják egymást.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>