Cikkek listázása

A doni áttöréstől a templomépítésig

A máriás ember

Szerző: Körössy László

Jelenleg szülőfalujában, Zalatárnokon él Varga Imre atya, aki június 20-án ünnepli papi jubileumát. Napra pontosan ötven esztendővel ezelőtt szentelték pappá Szombathelyen. Vele beszélgetve megtudhattuk: élete hajóját a történelem hullámai sodorták sokszor a halál közelébe is, de az irányt a gondviselő Isten határozta meg. 

Varga Imre hívő családba született 1920 telén, Szűz Mária bemutatásának ünnepén. Ifjú korának delén érte a háború. Pécsre sorozták be a tüzérek közé. A keleti frontra került, ott volt a doni ütközetnél, ahol mintegy százezer magyar honvéd esett el, sebesült meg, tűnt el vagy került fogságba. „A legkiválóbb katonák voltak, hősiesen helytálltak” – emlékezik bajtársaira Varga Imre, aki csodával határos módon megmenekült a mínusz negyven fokos hideg pokolból. Elkerülte az orosz fogságot is, és egy hosszú, gyötrelmes út után 1945 szeptemberében hazatért. Életének erre az időszakára úgy emlékszik vissza, mint a Gondviselés megta­pasztalásának útjára. Szűz Mária oltalmát érezte, és tudta, édesanyja is közbenjárt érte sok-sok imájával.

„Annyi derék magyar fiatal veszett oda a harcokban, hogy azt gondoltam, hazatértem után vagy megnősülök, és az apostolokra gondolván lesz vagy tizenkét gyermekem, vagy ha olyanná válik a helyzet, hogy bántják Magyarországot, akkor papnak megyek.” Hazánk orosz megszállásának idején Varga Imre ez utóbbi mellett döntött. A jelentkezés időpontját az Új Emberből tudta meg. Amikor szándékát szüleinek elmondta, édesanyja örült, édesapja azonban óva intette: „Pont most, amikor a papokra a legnehezebb idők járnak?” (Ekkor szenteltek „titkos püspököt” is, aki azután inkognitóban, segédlelkészként szol­gálta Isten népét. Ő volt a biztosíték arra az esetre, ha „lefejeznék” a magyar egyházat.) A fiú határozottan válaszolt: „Ha az Isten annyi viszontagság közepette megóvott, inkább érte haljak meg!”

Szombathelyen 1954-ben hét papot szenteltek, közöttük őt is. Ez volt az „Imre kurzus”: ötük keresztneve ugyanis Imre volt. 

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>