Cikkek listázása

A Jó Pásztor Nővérek anyaotthonai

Befogadva az életet

Szerző: Kácser Anikó

Az anyaság misztérium. Egy nőben olyan változásokat idéz elő, amelyek nemcsak az ő életét, de környezetéét és az egész társadalom életét is jobbá tehetik. Minden egyes anya  - Szűz Máriához hasonlóan - befogadja az életet, a szeretetet. Miközben évente több mint ötvenezer művi terhesség-megszakítást végeznek el Magyarországon, és havonta halnak meg elhagyott újszülöttek, vannak, akik kitartanak gyermekeik mellett minden áron. 

Az első anyaotthonok Magyarországon a kilencvenes évek elején alakultak még a hajléktalan-ellátás keretében. 1997-ben megszületett a törvény A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, és a szakembereknek sikerült elérni, hogy az anyaotthonok, illetve családos otthonok - a mai jogszabály meghatározása szerint családok átmeneti otthonai - a gyermekvédelem igazgatása alá kerüljenek. Ez jelentős változás volt, mert előtérbe helyezte a valódi indokot, amiért ezeket az intézményeket fenntartják, vagyis hogy segítsék a gyermekek családban történő nevelkedését.

Ebbe a munkába kapcsolódtak be a Jó Pásztor Nővérek, akik Jézus, a jó pásztor példája nyomán a perifériára szorult, kiszolgáltatott lányok és asszonyok segítésével, pasztorációjával foglalkoznak. A rend a kilencvenes évek első fele óta tart fenn anyaotthont Budapesten a harmadik kerületi Zápor utcában. A kárpótlás során egy meghatározott összeget azzal a feltétellel kaptak meg a nővérek, hogy ilyen intézményt létesítenek belőle. Ekkor indult el a második, Bécsi úti otthon építése egy, a rend tulajdonában lévő lebontott ingatlan helyén.

2004. október 1-jével nyílt meg az új intézmény, a Jó Pásztor Háza Anyaotthon, amely az ország egész területéről fogadja a családokat, és ahol október végére már telt ház volt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>