Cikkek listázása

Varga Bertalan tiszaújvárosi plébános rózsafüzér-gyűjteménye

1222 elimádkozott rózsafüzér

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Aki a tiszaújvárosi plébánia ajtaján kopogtat, láthatja a feliratot, hogy a könyvtár és a rózsafüzér-kiállítás látogatható. Lépjenek be velem együtt, tudjunk meg többet Berci atya értékes gyűjteményéről.
– Az természetes, hogy egy papnak van rózsafüzére, de mikor kezdődött a tudatos rózsafüzérgyűjtés?

– Gyöngyösi káplán koromban, 17 évvel ezelőtt. Úgy kezdődött, hogy volt a káplánszobában egy befalazott ablak, ahova elhelyeztem a Szűzanya szobrát. Úgy gondoltam, hogyha élő virágot teszek mellé, az nem bírja sokáig, mert elég kevés fény esett oda. Akkoriban volt már 5–6 rózsafüzérem. Ezeket helyeztem el a szobor körül.

Az első időben a gyűjtés gyors volt. Eleinte elég sokat vásároltam, később hívek kerestek meg, és küldték el rózsafüzéreiket. Sokszor egy levél kíséretében leírták, hogy kié is volt. Gondolták, hogy itt jó helyen lesz. Gyakran ily módon is akartak gondoskodni egy-egy családi örökségről.

Most már 1222 darab van. A gyűjtemény érdekessége, hogy nincs két egyforma. Volt már, aki mondta, hogy ő fog találni két egyformát. Azt válaszoltam, hogy ha talál, akkor az egyiket elviheti. Nem talált.

– Milyen értéket képvisel a gyűjtemény?

– Az értéke az elsősorban szellemi, lelki érték. Addig nem kerül a vitrinbe egy rózsafüzér, amíg egyszer el nincs imádkozva. Akitől kapom, azért szoktam felajánlani.

– Honnan származnak a rózsafüzérek, milyen anyagból készültek?

– A legtöbb magyar, főként búcsújáró helyekről. Anyagát tekintve is különbözőek: üveg, műanyag, fa, termések, magok. Van tajvani származású kagylóból, fából. Olaszországból is több helyről (Assisi, Róma, Padova, Loretto), de nagyon sok van Lourdes-ból, Fatimából és sok más zarándokhelyről. Különösen értékes számomra a két Don-kanyart megjárt rózsafüzér. A legkedvesebb az volt, amit még II. János Pál pápa adott személyesen. Sajnos ezt egy zarándokhelyen elhagytam. Mindet odaadnám ezért az egyért.

– Hogyan tartja számon a gyűjteményt?

– Jelenleg 18 vitrinben vannak kiállítva (15 álló és 3 fali). A vitrineket rendszereztem. Az elsőben régi rózsafüzértitkok, szemek, „alkatrészek”, fogók találhatók, olyanok, amivel a rózsafüzért készítik. Itt nyomon lehet követni, hogyan készül. Itt vannak az egytizedesek, a különféle anyagúak és mintájúak, például az origami-rózsafüzér. A másodikban Rómából származó rózsafüzérek találhatók, a harmadikban fatimai, assisi, padovai rózsafüzérek, a negyedikben lourdes-i, a következőben porcelánból, aventurin féldrágakőből, magokból készültek kaptak helyet. A hatodikban Medjugorjeből származók, de van szentföldi vitrin is, ahol például olajfából készült is található. Az egyik vitrinben az amerikai kontinensről származó rózsafüzérek vannak, többek között egy halálra ítélt által készített hurkolt rózsafüzér. Külön vitrinben láthatók a millennium évében kapott rózsafüzérek, és aztán természetesen 3–4 vitrinben a magyarok.

– Volt-e már máshol is kiállítva a gyűjtemény?

– Miskolcon a Mindszenti Plébánia Millenniumi termében. Több helyre kérték azóta, de sajnos kilenc egyházközség mellett nem jut rá időm, hogy a szállítással, pakolással foglalkozzam. Viszont ide szívesen várok mindenkit akár egyénileg, akár zarándokcsoportban. Rendelkezem rövid leírással is, amivel akár önállóan is megtekinthető a kiállítást.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>