Cikkek listázása

Ezreket várnak idén is a Szentlélek eljövetelének ünnepén

Piros pünkösd napján

Szerző: Porta Sajtószolgálat

Amit az erdélyi, moldvai, partiumi, illetve az összmagyarság számára Csíksomlyó jelent, azt a Duna-Tisza köze katolikusságának Petőfiszállás-Szentkút testesíti meg. A csodatevő kútjáról híres pálos kegyhelyre a Bács-Kiskun megyeiek mellett minden esztendőben szép számmal érkeznek a keresztalják a szomszédos, de távolabbi megyékből is.
Az idei rendezvények június 2-án, pénteken este 6 órakor ifjúsági szentmisével és szentségimádással kezdődnek a kegytemplomban. A Pünkösdi Ifjúsági Találkozó 2006 részét képező istentisztelet vacsora után tábortűzzel egybekötött kulturális esttel folytatódik. A fiatalok június 3-án közös reggeli imával indítják a napot, melyet délelőtt csoportos beszélgetések követnek a „Hűség, kitartás a felismert értékek mellett” témakörben. Ebéd után elcsendesedés, gyónási lehetőség, majd 16 órától játékos közösségi program kezdődik.

Szombat este 18 órakor dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke celebrál bérmálással egybekötött szentmisét a kegyhely lourdes-i barlangjánál. A szertartás körmenettel zárul. Éjfélkor a megholtakért tartanak szentmisét, ezt keresztúti ájtatosság követi.

Pünkösdvasárnap reggel 6 órakor fogadják a zarándokokat. 8 órakor szentmisét tartanak. Az ünnepi istentisztelet délelőtt 10 órakor kezdődik, ezt Talapka István címzetes apát, esperes-kanonok, a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony Egyházkerület plébánosa celebrálja. A mise a hagyományos körmenettel ér véget. A zarándokcsoportokat 14 órakor búcsúztatják.

Pünkösdhétfőn délelőtt 10 órakor Sándor Gábor, a Győri Hittudományi Főiskola tanára mutat be szentmisét.

Egyébként éppen egy éve adták át a szentkúti új pálos kolostort. Az épületet dr. Bábel Balázs érsek szentelte meg, az ünnepségen jelen volt a pálos rend legfőbb elöljárója, Izidor Matuszew­ski generális atya is.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>